Vergunning nodig?

Heeft u een bouwvergunning voor uw dakkapel nodig? Hier leest u hoe u een dakkapel bouwvergunning aanvraagt en hoe deze wordt gecontroleerd.

Kosten

Een bouwvergunning aanvragen kost € 200 tot € 600. Dit komt bovenop de prijs van een dakkapel. Deze ligt gemiddeld tussen de € 3.000 en € 6.000.

Een dakopbouw/dakkapel aan de voorkant van uw huis is vergunning plichtig. Om te controleren of u een omgevingsvergunning nodig hebt, kunt u de vergunningcheck invullen. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

U kunt de vergunningsaanvraag indienen bij uw gemeente. Ga hiervoor naar de website van uw gemeente of www.omgevingsloket.nl. Bij het omgevingsloket kunt u inloggen met uw DigiD inlogcode. Hier vindt u ook welke gegevens u moet aanleveren. Denk bijvoorbeeld aan een bouwtekening van uw dakkapel.

U  kunt u het aanvragen van de bouwvergunning ook door ons laten uitvoeren wij hebben er ruime ervaring mee en weten precies wat er nodig is.

De beoordeling van uw aanvraag

Als uw aanvraag compleet is ingediend, beoordeelt uw gemeente deze aan de hand van de volgende punten:

  • Bestemmingsplan
  • Welstandsnota
  • Bouwbesluit

Een verleende vergunning

Binnen 8 weken hoort u van uw gemeente of u een bouwvergunning krijgt. Als u de vergunning krijgt, kunnen uw buren nog 6 weken bezwaar maken. De gemeente heeft dan ook nog 6 weken om hierop te reageren. Wacht dus met de plaatsing tot na deze periode. De verleende vergunning is dan onherroepelijk, zodat u uw dakkapel met een gerust hart kunt laten plaatsen.

Uitbouw/Serre vergunning?

De nieuwe regeling die per 1 november 2014 van start is gegaan geldt onder andere voor een Uitbouw/Serre aan de achterkant van een woning of pand. Deze mag voortaan tot 4 meter diep vergunningsvrij worden geplaatst, terwijl dit in het verleden slechts tot 2,5 meter zonder vergunning mocht worden gebouwd. Daarnaast wordt het met ingang van november ook mogelijk gemaakt om vergunningsvrij een schuur of bijgebouw in de achtertuin te plaatsen.